25-04-2015 SKS Bike Marathon, Sundern (D)

Afstand: 100km

Hoogtemeters: 2395 hm

Weer: 11 tot 18 graden, droog tot 13:30u, daarna een paar regenbuien

Parcous: stofdroog, na de regenbuien een dun laagje modder

Traditioneel begint de meivakantie ook dit jaar weer in Sundern met alweer mijn 8e deelname aan de SKS marathon. Vooraf ziet het er wat het weer betreft dit jaar echter niet zo goed uit. Na een paar weken prima weer wordt er al een aantal dagen veel regen voorspeld voor deze dag. Tijdens de autoreis ’s morgens voor de wedstrijd ziet het er ook niet zo goed uit, maar een half uurtje voordat we in Sundern zijn wordt het droog en krijg ik er weer wat meer zin in.

sportograf-58946629_lowresEen ander zorgenkindje is nogsteeds de conditie, dus ik sta met niet al teveel ambitie aan de start. De geneutraliseerde start verloopt zonder problemen en het lijkt alsof we langer dan gebruikelijk achter de auto van de organisatie blijven rijden want het tempo lijkt niet al te hoog te liggen. Als we eindelijk het veld in mogen blijken de paden kurkdroog en stoffig. Er vallen constant wat druppels, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben en het heeft geen invloed op de paden.

Het rijden gaat boven verwachting goed, de lange brede klimmen in het eerste deel van de wedstrijd rijd ik met gemak naar boven en het gemiddelde ligt rond de 21 km/u. Ook het kortere steile werk daarna rond de bekende skipiste, waar een kort stukje singletrack is toegevoegd, gaat goed al is het wel slalommen tussen de deelnemers van de 30km. De enige technische afdaling naar Sundern-Hagen gaat probleemloos en in de bergsprint daarna zet ik even extra aan en haal ik nog een man of 3 in. Ruim op tijd ben ik rond 13:15 bij de finish voor het begin van de tweede ronde. Na wat aanmoedigingen van mijn meisjes, een banaan en wat gelletjes rijd ik verder.

sportograf-58952833_lowresHet begin van de tweede ronde is altijd slopend met de lange steile klim en een stuk singletrack bergop. Het gaat nu ook even iets minder gemakkelijk en het begint te regen. Wel jammer dat het niet droog blijft, maar na de weersvoorspellingen mogen we niet klagen. Ik twijfel of ik de regenjas moet aandoen, maar na een tijdje wordt het weer droog. Er ligt nu een dun laagje modder op de wegen en twee steilere korte klimmen voor de skipiste. Tijdens deze ronde vallen er nog een paar buien en is er voortdurend lichte regen, maar ik heb het gelukkig niet al te koud.

Ik stop nog een keer bij de verzorging bij de skipiste. Ik heb ook een paar gelletjes genomen en voel weer heel goed. Voor de afdaling naar Sundern-Hagen laat ik nog even wat lucht uit de voorband om geen risico te nemen op gladde boomwortels. Ik rijd nogsteeds met een gemiddelde sportograf-58943629_lowresvan net onder de 20km/u en heb een eindtijd van rond de 5 uur in het vizier. De bergsprint klim rijd ik gemakkelijk naar boven en dat geldt ook voor de laatste twee klimmetjes. Na de snelle afdaling naar Sundern finish ik in een officiële tijd van 5:05u op plaats 80. Volgens mij mijn snelste tijd ooit hier en ik voelde bijna geen vermoeidheid dus er had nog meer in gezeten.

Al met al dus een mooie dag met beter weer dan ik gedacht had en een veel beter resultaat. Ondanks mijn zorgen over de conditie sta ik er dus blijkbaar toch redelijk goed voor en het kan alleen maar beter!