13-03-2016 MTB toertocht Gulpen

Een van de eerste toertochten in de omgeving vertrekt ieder jaar in Gulpen. Hij staat dan ook ieder jaar op mijn programma, maar na hem toch alweer 3 jaar overgeslagen te hebben was ik er dit jaar weer bij.

Enkele stats:

Afstand: 75km

Hoogtemeters: 1300hm

Weer: Droog. Afwisseling van zon en wolken. Tussen de 2 en 12 graden.

Parcours: Veel klimmetjes en trails afgewisseld met landwegen. Over het algemeen droge paden, maar enkele stukken toch flink modderig.

Met nog wat andere plannen voor deze dag moest ik vroeg starten, dus om kwart voor acht vertrok ik van thuis op de fiest naar Gulpen. Na een ritje van 11 kilometer was ik bij de start. De inschrijving van 7 euro excl. borg was niet duur en met het stuurbordje op de fiets ging ik van start.

Ik verwachtte als in het verleden een route die grotendeels door Zuid-Limburg zou voeren over veel bekende paden. De eerste kilometers voldeden ook aan deze verwachting met stukken uit de Mechelen en Vijlen route. In het Vijlenerbos was ook de eerst verzorgingspost na zo’n 15 kilometer.

Na deze post ging het richting drielandenpunt. Daar gingen we al snel de grens over en Duitsland in. Hier volgde een heel mooi stuk van de route door het Achenerwald en Preuswald. Heel erg technische paden kwamen we maar sporadisch tegen, maar er moest regelmatig toch flink geklommen worden en er zaten leuke trails in de route zoals een trail langs het spoor. De paden waren over het algemeen droog, maar er zaten toch ook een aantal modderige stukken in. Al met al maakte de route naar mijn gevoel in ieder geval erg zwaar. Lange stukken van dit deel van het parcours reed ik alleen.

Het stuk door Duitsland was zeker zo’n 30km lang en het was ook pas bij kilometer 47 dat we bij de tweede post kwamen. We zaten nu zo’n beetje op de grens van Duitsland en Belgie. Het vervolg van de route ging dan ook door Belgie.

Ik schat een driekwartier later waren we weer in het Vijlenerbos op de vaste route. Hier volgde ook al snel de derde post. De rest van de route ging door het Vijlenerbos via Heijenrath richting gulpen. Dit was weer bekend terrein, maar ook hier werd nog regelmatig van de vaste routes afgeweken. Richting einde begon het met zo’n 12 graden op de fietscomputer toch wel wat warmer te worden dan ik had verwacht en waarop ik me had gekleed, dus het jasje kon regelmatig open.

Deze editie van de toertocht in Gulpen was toch wel een positieve verassing. Het parcours door Duitsland en een stukje Belgie was mooi, zwaar en voor mij ook nieuw. Het prachtige weer deed de rest.