23-05-2015 Schinder(Hannes) MTB Marathon, Emmelshausen (D)

Traditioneel reed ik de afgelopen jaren op 2e Pinksterdag de Ardennes Trophy in Theux, maar omdat de Schinder(hannes) MTB Marathon dit jaar op 1e Pinksterdag werd gehouden moest ik een keuze maken. Dat deze laatste wedstrijd dit jaar is opgenomen in de MTB marathon cup zorgde ervoor dat ik 1e Pinksterdag afzakte naar Emmelshausen.

Enkele stats:

Afstand: 104km

Hoogtemeters: 2500 hm

Weer: droog, zoning, 13-20 graden

Parcours: veel kortere klimmen, soms technische singletrails en lastige afdalingen (vooral in de eerste 30 km), verder veel bospaden en graspaden door de wijlanden.

Bij de start om 8:30 stond ik vrijwel op de laatste rij. De einfurungsrunde verliep vooral over asphalt en brede stoffige bospaden. Na zo’n 6 km waren we terug bij de start en begon de grote ronde. Toen ik deze wedstrijd 2 jaar geleden reed zat er bij kilometer 20 een lastige afdaling recht door het bos naar een singletrail. Deze zat er ook nu weer in en leverde geen problemen op.

De singletrail was op een aantal plaatsen modderig door de beek die er langs liep. Na deze modderstukjes dacht echter nogsteeds water op mijn benen te voelen. Dit bleek echter latex uit mijn achterband te zijn. Een korte inspectie leerde dat er een snee in de band zat, maar hij liep niet meteen helemaal leeg. Ik reed door in de hoop dat de latex het gat zou dichten. Op een gegeven moment was de band echter zo leeg dat de velg de grond begon te raken. Ik stapte weer af en na wat twijfelen over het plaatsen van een binnenband besloot ik de latex nog een laatste kans te geven. Ik pompte de band op en reed verder. Na een tijdje voelde ik geen nattigheid meer aan mijn benen dus of de latex was op of het gat was dicht. Het bleek gelukkig het laatste te zijn. Bij de volgende post stopte ik om mijn band fatsoenlijk op te pompen. In de rest van de wedstrijd zou deze band geen probleem meer opleveren, maar ik had natuurlijk wel al een minuut of 10 stilgestaan.

Ondertussen volgden in het eerste stuk van de wedstrijd de ene leuke trail na de andere. In de tweede helft van de wedstrijd waren er bijna geen trails meer en waren het veel brede paden. Twee jaar gelden was er in dit tweede deel van de wedstrijd nog een hele steile afdaling over rotsen, maar die kwam ik vandaag niet tegen. Ik haalde nog veel rijders in om uiteindelijk na 6:13u te finishen. Dit was een half uur langzamer dan 2 jaar geleden, maar toen was de wedstrijd 4 km korter en reed ik natuurlijk niet lek..