09-04-2017 Hel van Groesbeek

Dit jaar was de Hel van Groesbeek op Palmzondag. Omdat we gisteravond al met ons communiekantje en haar palmpasenstok naar de kerk waren geweest kon ik in Groesbeek de conditie eens gaan testen.

Enkele stats:

Afstand: 105km

Hoogtemeters: 1800hm

Weer: Droog en zoning, Tussen 12 en 23 graden.

Parcours: Super droog parcours, geen modder te bekennen. Veel bospaden, soms wat zand.

Het rondje in Groesbeek was dit jaar weer nagenoeg gelijk aan voorgaande jaren. Over mijn conditie ten opzichte van vorige jaren was ik door ziekte de afgelopen maanden wat minder zeker.

Meer dan 1000 bikers aan de start.

De start over de motorcrossbaan voorspelde niet veel goeds. Ik zat vrij ver van achteren en moest de meeste hellingen op de baan lopen doordat iedereen afstapte. Het zand was hier ook heel erg zacht en mul geworden door de warmte. Eenmaal in het bos ging het tempo omhoog tot het eerste smalle klimmetje waar zoals altijd file stond. Daarna was het zeker in de eerste ronde wel druk op het parcours, maar kon wel alles gereden worden. Ook het laatste klimmetje in de ronde met veel boomwortels was goed te rijden. Aan het einde van de ronde was er bij start/finish wel een kleine verandering, daar was een afdaling over een trap en een steil klimmetje toegevoegd.

Stuiterafdaling halverwege de ronde.

De eerste ronde legde ik inclusief files af in minder dan 2 uur. Dat was sneller dan ik gedacht had en ik voelde eigenlijk nog helemaal geen vermoeidheid. In de tweede ronde waren er natuurlijk geen files meer. Wel kwamen na een tijdje wat rijders van de 70km langs waarvoor ik soms even opzij ging. Ook deze ronde kon ik gewoon alles rijden. Ver voor de tijdslimiet van 14u zat deze ronde er ook op.

In de laatste ronde was het veel rustiger op het parcours. De temperatuur ging nu ook over de 20 graden heen. Het ging niet meer zo gemakkelijk als in de eerste 2 ronden, maar echt afzien zou het zeker ook niet worden. Het resultaat was een finistijd van 5u 34minuten, zo’n 25 minuten sneller dan ik hier ooit ben geweest onder grotendeels vergelijkbare staat van het parcours. Na de gebeurtenissen van de afgelopen maanden was dit wel het laatste waar ik op gerekend had. Een goed begin van het marathon seizoen dus!