07-06-2015 Rhein Hunsrück MTB Marathon, Rhens (D)

De afgelopen jaren las ik regelmatig positieve kritieken over deze wedstrijd in Rhens. Mooi parcours, mooie omgeving, leuke start/finish plaats, etc. etc.. Zou dit echt zo’n leuke wedstrijd zijn?

Enkele stats:

Afstand: 80km

Hoogtemeters: 2000hm

Weer: Zomers, in open stukken liep de temperatuur op tot 30 graden.

Parcours: Droog, soms stoffige. Alleen een paar kleine stukjes in het bos met modder. Veel brede paden door de bossen en weilanden afgwisseld met een aantal leuke singletrack klimmen en afdalingen. Bij het stuk rond en door de druivenvelden prachtig uitzicht over de Rijn.

Rhens bleek inderdaad een leuke plaatsje te zijn met een aantal oude poorten en bij start/finish veel mooie vakwerkhuisjes. Dat die oude poorten niet alleen een voordeel zijn bleek wel bij de start. Ik stond vrij ver van achteren en na het startschot duurde het nog wel even voordat ik kon vertrekken. De bergwertung liet ik dan ook maar achterwegen 🙂 (heeft ook alleen zin als je vooraan start..).

Vanuit de start ging het meteen bergop en al snel diende de eerste singletrack bergop zich aan. Het was erg (te) druk op het parcours dus na een korte surplace kon de eerste wandeling beginnen. In de eerste 13 kilometer volgden nog meer van dit soort mooie paadjes, maar helaas moest ik ook hier bij een paar beklimmingen door file nog stukken lopen. Geen goed begin dus.

2015-06-08 Rhein Hunsruck MTB Marathon, Rhens (D)IMG_6001

Na kilometer 13 kwamen er meer brede paden en was er meer ruimte op het parcours. De brede paden werden nu wat minder frequent afgewisseld door singletracks, maar er zaten zeker nog mooie stukken tussen. Bij kilometer 40 kon ik de Rijn weer zien. We zaten nog hoog boven de oever van de Rijn en reden tussen de druivenvelden waar we prachtige vergezichten hadden. Een prachtige omgeving om te biken inderdaad! In de verslagen van vorige jaren had ik gelezen dat er een afdaling door deze druivenvelden in de route zat, maar we bleven heel lang netjes tussen de druivenvelden door over asphalt wegen rijden. Toen we alweer even een stukje van de Rijn waren weggereden volgde plotseling bij kilometer 52 dan toch nog deze afdaling, die nog vrij lasting werd gemaakt door een aantal offroad haarspeldbochten.

Na het stuk langs de Rijn volgde een lange klim. Eenmaal boven volgde een vlak stuk. Ik sloot aan in een groepje van 5 rijders en er werd flink tempo gemaakt. De weg was door tractorverkeer flink uitgesleten. Plotseling probeerde de rijder voor mij naar de andere kant van de weg over te steken, maar door de hoge rand in het midden van de weg lukte dat niet. Het gevolg was een flinke valpartij waarbij de rijder voor mij nog werd geraakt door een andere rijder in ons groepje. We hielpen de gevallen rijder weer overeind. Hij bleek gelukkig niks ernstigs te hebben. Vervolgens leende ik nog even mijn minitooltje uit en met een paar minute oponthoud kon ik mijn weg weer vervolgen.

Er volgde nu nog een vrij lastige afdaling en daarna nog een aantal lange klimmen. De laaste 4 kilometer was het bergaf richting Rhens.

Alle positieve punten die ik had gelezen over deze wedstrijd waren dus waar! Zeker bij deze weersomstandigheden is dit een leuke wedstrijd over een mooi en afwisselend parcours. Maar om problemen en files in de eerste kilometers te voorkomen is het wel zaak om vooraan te starten..