05-06-2016 Wielerfestival Montferland MTB Marathon

De tweede wedstrijd van de marathon cup was dit jaar in ‘s Heerenberg. Een Nederlandse marathon die ik vooral reed omdat ik een aantal andere cup wedstrijden zal gaan overslaan dit jaar.

Enkele stats:

Afstand: 105km (3 ronden)

Hoogtemeters: 1800hm

Weer: Droog, zoning, 26 tot 32 graden.

Parcours: Veel brede bospaden. Tussen km 5 en 20 in de ronde veel korte steile klimmetjes en stuiterafdalingen. In de tweede helft van de ronde nog twee langere klimmen en een paar singletracks.

Bij de start om 10:30u was het al 26 graden, maar gelukkig stonden we op een veldweg onder de bomen. Vlak voor de start kregen we te horen dat de start met 10 minuten werd uitgesteld. Toen we dan eindelijk weg mochten ging het tempo meteen omhoog tot aan de eerste bospaden. Daar doken meteen al een paar modderstroken op die het tempo er weer uithaalden. Het was erg druk op het parcours en ik werd in het begin veel ingehaald. Ik had dan ook geen super goed gevoel en het tempo lag lager dan afgelopen jaar.

Tussen kilomer 5 en 20 lag het zwaartepunt van het rondje met een aantal korte klimmetjes en afdalingen. Dit stuk werd nog afgesloten met een modderig paadje met aan het einde de enige modderplas op het parcours. In de daarop volgende afdaling kreeg ik vervolgens iedere ronde wel wat modder of zand in mijn ogen.

Na de pauzeplaats halverwege volgden nog 2 lange klimmen en een nieuwe lange stuiter singletrack. Na 1:35u zat de eerste ronde er weer op.

In de tweede ronde waren veel modderpaadjes alweer drooggereden. Bij de pauzeplaats halverwege liet ik mijn bidon bijvullen. Dat was wel nodig met de hoge temperatuur, op open stukken gaf mijn fietscomputer zo’n 32 graden aan! Vlak voor het einde van de ronde werd ik door een insect in mijn bovenbeen gestoken, dit was vrij pijnlijk en ik bleef de steek nog geruime tijd voelen. De tweede ronde reed ik in 1:42u.

Ik had mij voorgenomen om in de eerste helft van de derde ronde op de klimmetjes nog eens goed door te rijden om dan in de tweede helft op de snellere paadjes vaart te blijven maken. Ik kreeg echter last van hoofdpijn en een droge mond. Toch teveel vocht verloren in deze extreme warmte. Ik moest het dus rustiger aan gaan doen. Bij de pauzeplaats halverwege liet ik mijn bidon nog eens bijvullen. De tweede helft van de ronde was dan welliswaar gemakkelijker, maar door de genoemde klachten had ik geen power meer en moest ik nog veel bikers laten gaan. Uiteindelijk reed ik de laatste ronde in 1:51u.

Ik was erg blij om de finish te zien en het duurde daarna nog wel een uurtje voordat ik mij weer een beetje beter begon te voelen. Het doel om te finishen voor de marathon cup was in ieder geval gehaald.