01-05-2015 Roc d’Ardenne Marathon, Houffalize (B)

2015-05-01 - 05 - Roc d'Ardenne XC wedstrijd, Houffalize (B)_WP_20150501_0092015-05-01 - 06 - Roc d'Ardenne XC wedstrijd, Houffalize (B)_WP_20150501_010Sinds het einde van de wereldbeker wedstrijd in Houffalize wordt er een 3-daags bikefestival georganiseerd in de Roc-series onder de naam Roc d’Ardennen. Gisteren waren we al het startnummer gaan afhalen en bezochten we de XC wedstrijd van de dames waar we o.a. Nederlands kampioene Anne Tersptra in actie zagen ronde afdaling van Ol Fosse d’Outh.

Vandaag was het echter de beurt aan de marathonrijders. Enkele stats:

Afstand: 82,5km

Hoogtemeters: 2230 hm

Weer: droog, bewolkt, 15 graden

Parcours: de eerste 20-30km waren lastig met technische afdalingen en veel modder, daarna makkelijkere paden met af en toe nog eens een technische afdaling of klim.

Ik mocht bij de start plaatsnemen in het vak met de gele bol (licentie zonder UCI punten) want er zou in waves gestart gaan worden. Vanuit de start volgde meteen een steile klim van een kilometer het dal uit (de klim die vroeger ook in de wereldbeker werd gereden en ook in Luik-Bastenaken-Luik). Boven ging het meteen op een singletrackje op en weer terug naar beneden richting Houffalize en vervolgens linksaf onder de autoweg door.

sportograf-59076704_lowresHet veld was nu wel op een lint gereden, maar het bleef de eerste 15-20 kilometer heel erg druk op het parcours. In dit deel zaten ook een heel aantal technische klimmen en afdalingen en er was meer modder dan ik verwacht had (ik had voor de start nog een spatbordje gedemonteerd..). Op een paar plaatsen stond een klein file zoals bij een afdaling over rotsen en bij een bruggetje. Na de Sauerland marathon van vorige week was het in het eerste deel van de wedstrijd weer heel er wennen aan de techniciteit van dit mooie maar lastige marathon parcours rond Houffalize en in de technische afdalingen liet ik ook regelmatig wat mensen voorbij.

sportograf-59081897_lowresHet duurde tot de tweede passage van de autoweg bij 55km voordat het parcours echt gemakkelijker werd. Hier kon ik ook weer wat snelheid maken. Er kwamen ook nog een aantal bekende stukken voorbij van de Houffamarathon die ik de afgelopen twee jaar reed. Dit betekende ook dat na de laatste oversteek van de weg naar Houffalize nog een stuk van het wereldbeker parcours volgde met als laatste afdaling de afdaling achter de brandweerkazerne die ik nog niet eerder reed.

sportograf-59060880_lowresUiteindelijk finishte ik na 5:34u ver in het achterveld. Dit kwam ook omdat ik al in de eerste 20km merkte dat ik teveel moeite had met de technische stukken en dus rustig aan deed. Al met al was het een mooie dacht op een parcours dat zeker in de eerste helft mooie stukken bevatte. De organisatie was ook prima, maar dat mag ook wel voor zo’n 45 euro. De Houffamarathon in augustus is een veel goedkoper alternatief met een even goede organisatie en veel minder druk.