23-08-2015 Houffamarathon, Houffalize (B)

Mijn tweede Belgische marathon dit jaar is de Houffamarthon. In mei reed ik al de Roc d’Ardennes, ook in Houffalize. Is dat wel de moeite, twee wedstrijden in dezelfde plaats?

Enkele stats:

Afstand: 120km

Hoogtemeters: 3000hm

Weer: Droog en zoning. Na 14u meer (soms donkere) wolken. Tussen de 15 en 29 graden.

Parcours: Afwisseling van snelle brede paden en vele lastige klimmen. De afdalingen zijn over het algemeen gemakkelijker dan de klimmen. De laatste kilometers gaan over het oude wereldbeker parcours.

Het grote voordeel van wedstrijden in de Ardennen is dat het voor mij maar een uurtje rijden is met de auto. Ondanks de vroege start om 8:30u kon ik dus toch nog “uitslapen” tot 5:45u. De afgelopen dagen was het goed weer geweest en had het niet geregend, maar in de Ardennen verwacht ik toch altijd de nodige modder. Voor vandaag waren de weersvoorspellingen ook weer goed. Alleen aan het einde van de middag zou er een onweersbui kunnen vallen.

2015-08-23 - 06 - Houffamarathon, Houffalize (B)_sportograf-68461517

Rond 8 uur was het nog vrij fris met zo’n 11 graden, dus met armstukken aan stond ik in het startvak. De start om 8:30 ging niet door en werd 10 minuten uitgesteld. De temperatuur was al boven de 15 graden dus de armstukken konden al voor de start uit. De start verliep rustig en ik kon de eerste kilometers de kop van het veld nog zien rijden. Ik had vandaag mijn 13kg fully meegenomen, dus het klimmen zou wel zwaar kunnen worden. De eerste 10 kilometer liepen over brede wegen en paden aan hoge snelheid. Daarna kwamen de eerste lastige klimmetjes. Het parcours was echter kurkdroog dus alle klimmen konden gereden worden. De snelheid bleef hoog en na een uur rijden zat ik nog ruim boven de 20km/u.

Niet veel later passeerde ik een beekje waar Nederlands kampioen Bram Rood stilstond, waarschijnlijk met een platte band. Niet veel later haalde hij mij bergop weer in. Bij het oversteken van een weg zag ik hem echter weer staan bij een auto van de organisatie, waarschijnlijk voor nieuw materiaal. Een aantal klimmen verder haalde hij me weer in, daarna zou ik hem niet meer terugzien.

2015-08-23 - 27 - Houffamarathon, Houffalize (B)_sportograf-68467732

Vooral de vele lastige klimmen in de eerste 40 kilometer maakten het begin van de wedstrijd zwaar. Ook stond er een forse wind, vooral op de open stukken. Na 40 kilometer volgden er  wat eenvoudigere paden terug richting Houffalize. Rond 60 kilometer werd ik ingehaald door de eerste dames die de 100km reden (20 minuten later gestart). Ik reed een aantal kilometer in een groepje met ze mee tot aan de afdaling voor de splitsing van de 70 en de 100/120 kilometer.

Bij 83 kilometer volgde de splitsing van de 100 en de 120 kilometer. De lus van 20 kilometer voor de 120 die volgde was dit jaar vernieuwd. Er zaten mooie singletracks in, maar het was niet echte lastiger dan de oude lus. Zwaar was het natuurlijk wel want de teller liep al richting de 100 kilometer. Door hoge temperatuur die al richting de 30 graden liep moest ik ook bij ieder post stoppen om de bidon bij te vullen. Er kwam nu wel wat meer bewolking. Enkele wolken zagen er donker uit, dus ik besloot flink door te rijden om een eventuele onweersbui voor proberen te zijn.

2015-08-23 - 28 - Houffamarathon, Houffalize (B)_sportograf-68466131 2015-08-23 - 35 - Houffamarathon, Houffalize (B)_sportograf-68461306 2015-08-23 - 36 - Houffamarathon, Houffalize (B)_sportograf-68471651

De laatste kilometers gingen dan traditineel weer over een deel van het oude wereldbeker parcours. Ondanks wat verkeer op de paden kon ik de eerste steile klimmetjes allemaal oprijden en ook alle afdalingen waren goed te rijden. Uiteindelijk was ik na ongeveer 6:50u weer terug in Houffalize. Een tijd die voor mij alleen mogelijk is bij deze ongewone droogte in de Ardennen, want op een paar stukjes modder wat beekjes na was het overal droog en stoffig.

2015-08-23 - 37 - Houffamarathon, Houffalize (B)_sportograf-68463724

Al met al was het wederom een prachtige dag biken in de Ardennen. De organisatie van deze marathon is gewoon goed. Wat schoonheidsfoutjes als de verlate start en het wachten op de eindresultaten moet je hierbij gewoon incalculeren. De organisatie van de Roc d’Ardennes is veel groter. Die marathon is wel maar zo’n 80 kilometer lang en het inschrijfgeld is veel hoger. De parcoursen hebben een paar overeenkomsten, maar zijn voor het grootste gedeelte toch anders. Als je een echte MTB marathon wil rijden in Houffalize, ga dan voor de kleinschalige Houffamarathon met 120 kilometer. Wil je niet zo’n lange marathon rijden over een even mooi parcours met heel veel deelnemers dan kun je beter naar de Roc gaan. Het beste kun je ze echter gewoon allebei rijden!