30-05-2015 Wielerfestival Montferland MTB Marathon

Op de dag dat thuis de toertocht van Limburgs Mooiste zo ongeveer door de straat kwam koos ik voor de 3e wedstrijd van de MTB Marathon Cup in Montferland, een wedstrijd die ik nog niet eerder gereden had.

Enkele stats:

Afstand: 105km (3 ronden van 35km)

Hoogtemeters: 1800hm

Weer: Voor de wedstrijd tijdens het afhalen van het startnummer een stortbui, tijdens de wedstrijd ook een hele korte stortbui. Voor de rest droog, veelal bewolkt en rond de 15 graden.

Parcours: Ondanks de regen droog  en snel parcours met weinig modder. Veel brede bospaden. Vooral tussen km 10 en 25 veel stevige korte klimmen en stuiterafdalingen. Technisch 1 lastige steile klim, voor de rest geen moeilijkheden.

Al voordat ik aan de wedstrijd begon wist ik dat het vandaag alles of niks zou worden. Ik moest namelijk op tijd thuis zijn voor de kids, dus als de snelheid te laag zou liggen zou ik de wedstrijd niet uit kunnen rijden. Tijdens de wandeling naar start/finish voor het afhalen van het startnummer belandde ik in een flinke stortbui. Ik twijfelde of het wel zin had om van start te gaan, want bij modderige omstandigheden zou ik nooit snel genoeg klaar zijn.

2015-05-30 - Montferland MTB Marathon_11095508_829778133780262_8346367452215707678_oHet klaarde echter vrij snel op en ik besloot om in ieder geval te starten. Dan had ik het rondje tenminste gezien en ik kon altijd na 1 of 2 ronden nog besluiten om te stoppen. Bij de start stond ik naast Theo. Links van mij stond ook Thijs Zonneveld en aan de andere kant oud wielrenner Rob Harmeling. Veel bekende gezichten dus!

Na de start ging het meteen hard, eerst over de weg en daarna over vrij vlakke en brede bospaden. Waar ik veel modder had verwacht waren de paden eigenlijk bijna kurkdroog, super! Ik had wel moeite met het tempo, heel iets anders dan de lange klimmen in Dutisland of de Ardennen. Ik werd dan ook door veel bikers ingehaald. Na een kilometer of 10 volgden meer steilere klimmetjes, steevast gevolgd door een stuiterafdaling. Halverwege de ronde na de 1e verzorgingspost werden de klimmetjes gemakkelijker en volgden er ook een aantal brede landwegen waar de snelheid flink omhoog ging. De laatste 5 kilometer van de ronde waren vrij vlak en was het echt vol gas naar de finish.

De eerste ronde had ik er na zo’n 1,5 uur op zitten. Volgens mijn Garmin was de ronde ook iets korter dan de 35km die de organisatie aangaf. Als ik dit vast kon houden zou ik nog tijd hebben voor een 3e ronde! De tweede ronde was het gelukkig wat rustiger op de route en een paar knelpunten uit de eerste ronde konden nu gefiets worden. Om 14:35u zat de tweede ronde er ook op, inderdaad nog tijd genoeg voor de derde ronde. In het begin van deze ronde deed ik het even wat rustiger aan want door de hoge snelheid was he toch wel een zware wedstrijd. Later ging het weer wat beter en ik kon nog de nodige bikers inhalen in deze ronde. Rond 16:20u finishte ik, het voelde goed dat ik de wedstrijd toch had kunnen uitrijden. Daarna was het meteen door naar de auto, alles inladen en snel richting huis.