18-06-2017 Rhein Hunsrück MTB Marathon, Rhens (D)

Een marathon rijden op vaderdag is niet ideaal, maar ik besloot toch maar af te reizen naar Rhens voor deze vrij korte marathon.

Enkele stats:

Afstand: 80km

Hoogtemeters: 2200hm

Weer: Droog, bewolkt, hele dag rond de 25 graden.

Parcours: Afwisselingen van brede bos- en weidepaden met een paar niet al te lastige trails. Er zitten ook een paar redelijk steile afdalingen in de ronde. Daarnaast zijn er veel lange meestal gelijkmatige klimmen. Het parcours was dit jaar op een paar meter na kurkdroog en stoffig.

De weersomstandigheden waren dit jaar heel goed. Al bij de start was het zo’n 23 a 24 graden op mijn fietscomputer. Tijdens de rest van de dag zou er gelukkig regelmatig bewolking zijn die de temperatuur aangenaam hield.

Version:1.0 StartHTML:000000236 EndHTML:000003321 StartFragment:000002787 EndFragment:000003285 StartSelection:000002787 EndSelection:000003285 SourceURL:http://rogermtb.azurewebsites.net/wp-admin/post.php?post=6563&action=edit

Klaar voor de start van de 80km, links onder het blauwe start doek met de oranje helm.

Tijdens de startklim was het dan ook al flink zweten. Ik startte redelijk vooraan en reed op eigen tempo omhoog waardoor er veel snelle starters voorbij kwamen. Eenmaal in het bos was de temperatuur aangenaam. In het begin waren er al 2 steilere afdalingen in het bos waar ik redelijk voorzichtig omlaag reed. Echt tempo maken was er hier in het begin niet bij, het gemiddelde lag maar net boven de 16km/u.

Na 20 kilometer was er de eerste post bij het voetbalveld. Ik liet mijn bidon bijvullen en nam een paar stukjes zelfgemaakte musli reep. Vlak na deze post was er ineens een samenvoeging met de halve marathon afstand. Die waren blijkbaar net vertrokken want een heel op hol geslagen peloton kwam langs. Erg fijn was dit niet want het was meteen weer erg druk op het parcours. Gelukkig volgde nu de langste en hoogste klim van de dag, dus de komende 5 kilometer zou het vooral omhoog gaan.

Ondanks deze lange klim waren er nu ook de nodige lange afdalingen en vlakke stukken geweest waardoor het gemiddelde nu rond de 18km/u zat. Na een heel stuk door de weilanden verscheen ineens weer het prachtige panorama op de Rijn. Snel volgde weer een klim en daarna weer paden tussen de weilanden. Uiteindelijk begon dan de afdaling tussen de wijnvelden. Er zat niemand vlak achter mij, maar de oudere biker voor mij had helaas niet genoeg controle en viel vlak nadat we tussen de wijnstokken zaten. Voordat hij eindelijk zijn fiets van het pad had gehaald stond er al een treintje achter mij te wachten. Geen ontspannen afdaling meer dus, maar voor de rest ging het wel goed.

Nu volgden vooral nog een aantal klimmen en stukken tussen de weilanden. Ik nam het gelletje dat ik bij de inschrijving had gekregen en kon in het laatste stuk nog de nodige bikers inhalen. De laatste kilometers ging het alleen nog maar omlaag naar Rhens, waar ik net na 13u finishte.

Rhens blijft een leuke marathon, niet lastig maar goed georganiseerd en met een paar mooie stukken. Alleen de starttijd van de halve marathon zou wat mij betreft aangepast mogen worden.