Ochtendritjes aan de Ligurische kust in Italië

Na het volbrengen van de Eiger bike-challenge in Zwitserland reisden wij verder naar het zuiden. Onze vakantiebestemming voor dit jaar was Camping Edy in Diano Marina aan de Ligurische kust in Italië. Een paar jaar geleden was ik al eens in dit gebied op vakantie en ik wist dus al dat je hier goed kunt fietsen.

Hieronder volgt een verslag van de ritten die ik hier maakte. Daarna volgt nog wat algemene informatie over het fietsen in deze regio.

Zaterdag 20 augustus 2016 – Milaan-San Remo
Mijn valpartij in de Eiger bike-challenge had er voor gezorgd dat ik mijn linker hand en een rib had gekneusd. Ook na bijna een week waren deze nog erg pijnlijk. Het aandoen van mijn fietshandschoen links deed ook flink pijn. Ik had vooraf al het plan opgevat om de laatste 40 kilometer van Milaan-San Remo te gaan rijden en dat kwam nu dan ook niet zo slecht uit.

Ik stond om 7:15u op om te onbijten. Even voor half negen vertrok ik, alleen Iris was toen net wakker.

Na een kleine kilometer rijden naar Diano Marina begon het daar meteen met de laatste Capo, de Capo Berta. Deze klim was redelijk lang, maar niet steil. Daarna volgde de afdaling naar Imperia, waar de route door het centrum ging.

Daarna volgde een lang vlak stuk langs de kust. Deze tweebaans kustweg was smal en druk. De auto’s en scooters waren niet bevorderlijk voor een goede luchtkwaliteit.

In San Lorenzo volgde gelukkig de afslag naar Cipressa, de voorlaatste klim uit de klassieker. Deze klim was een stuk langer dan de Capo Berta. De lange kronkelige weg was niet steil. Na onderweg wat foto’s te hebben gemaakt kwam ik na een aantal kilometer boven in het dorp Cipressa waar een leuk kerkje stond.

2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 088 -Milaan-San Remo 100_5258

2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 090 -Milaan-San Remo 100_5260

Nu was het weer afdalen terug naar de drukke kustweg. Ook nu volgde weer een lang vlak stuk naar de voet van de Poggio, de laatste klim. Eerst passeerde ik al het bordje San Remo. Niet veel later verliet ik de drukke weg. Ik sloeg rechtsaf waar een bijna evenwijdig aan de grote weg lopende weg bergop de start van de klim markeerde. Ook de Poggio was bochtig en vrij lang. Er zaten wat licht steilere stukjes in, maar ook een paar vlakke stukken.

2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 092 -Milaan-San Remo 100_5262

2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 094 -Milaan-San Remo 100_5264

Boven in het dorpje Poggio sloeg ik linksaf voor de snelle afdaling naar San Remo. Daar besloot ik het laatste stukje tot de finish niet te rijden in verband met de drukte. Aan de overkant van de grote weg passeerde gelukkig ook het lange fietspad van San Remo naar San Lorenzo. Vroeger was er een treinverbinding over dit trajekt. Ik besloot dit fietspad te gebruiken voor de terugrit. Het fietspad was mooi breed, liep door een aantal goed verlichtte tunnels, langs oude stations en had mooie uitzichten over de kustlijn. Ook waren er onderweg een aantal rustpunten voor fietsers met eten en drinken.

In San Lorenzo eindigde het pad. De route door Imperia ging weer door het drukke centrum. Na Imperia nam ik de oude kustweg naar Diano die niet meer in gebruik was voor auto’s na een aantal instortingen. Voor voetgangers was deze weg nu wel open en ondanks een verbodsbord voor fietsers waren er genoeg fietsers op deze weg. Terug in Diano zocht ik bij Camping Oasi Park nog even het startpunt van de lokale MTB route op om daarna terug te keren naar Camping Edy.

Maandag 22 augustus 2016 – Terre Blu 2007 MTB tour
Voor vertrek naar Diano Marina had ik van internet al een aantal GPS routes gedownload, waaronder die van Terre Blue 2007. De oorsprong van deze route was mij niet helemaal duidelijk. Was dit bijvoorbeeld een toertocht of een wedstrijd geweest? De route zag er echter goed uit en kwam langs onze camping.

Om 8:15u vertrok ik voor deze rit. Deze begon bij de camping met een lange asfalt klim. Helemaal boven volgden er ook offroad paden. De offroad afdaling had lastige grove stukken met veel stenen waar ik liep. Op een vlakker stuk kwam ik bij een bord waarop stond dat het prive terrein was. Ik probeerde het een stuk tot ik een aantal honden hoorde. Ik reed een stuk terug en nam een afslag naar beneden. Ik kwam in een dorpje uit en nam daar op goed geluk een lange asfalt klim. Deze kwam gelukkig uiteindelijk weer uit op de route. Daar was het wel even zoeken naar de ingang van een singletrack.

2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 128 -Terre Blue 07 MTB 100_5294 2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 130 -Terre Blue 07 MTB 100_5296

De singletrack was mooi en lastig. Links was er ook een afgrond die niet goed was voor mijn zelfvertrouwen. Ook hier ging ik vaak van de fiets. De singletrack eindigde bij een brede weg bij een huis, je kon dus maar 1 kant op. Het ging weer een tijdje omhoog over brede stenige stukken. Na een kilometer of 18 kwam ik weer bij een bord van een prive weg. Na wat zoeken nam ik hier een rood-wit gemarkeerd wandelpad dat weer op de route uitkwam. Ook hier volgde weer een lange, lastige en mooie singletrail. Deze eindigde ook op een prive weg, maar ik kon geen kant op dus ik reed toch over deze weg naar beneden.

2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 135 -Terre Blue 07 MTB 100_5301 2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 137 -Terre Blue 07 MTB 100_5303

In het dorp Gevino kwam ik weer uit op een prive weg. Ik had nu wel genoeg van al het zoeken door deze prive wegen. Omdat het al richting 11 uur ging reed ik over de weg terug naar Diano Marina. Met meer zoekwerk moet hier wel een prachtige ronde van te maken zijn trouwens.

Route Terre Blue 2007 op GPSies

Maandag 22 augustus 2016 – Oasi Park MTB route
Bij camping Oasi Park, vlakbij onze camping, ligt ook een korte MTB route. Ik besloot deze nog even te gaan verkennen. De eerste bordjes bij de ingang van de camping waren snel gevonden. Het eerste deel ging omhoog door de camping en daarna het bos in. Het volgende bordje wees rechtsaf een trail in.

2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 139 - Oasi Park MTB 100_5305

Hier was meteen een steile afdaling met onderaan een kleine drop. Omdat ik nogsteeds problemen had met mijn gekneusde linkerhand liep ik deze. Na een korte trail stond ik weer op de startweg. Bordje gemist?

Nog een keer naar boven en weer over dezelfde afdaling naar beneden. Nu bij de weg het pad naar links gevolgd, maar even later stond ik weer op de startweg. Laatste poging dan maar. Nu zag ik dat ik bij het 2e punt waar ik op de startweg kwam ik het pad naar links moest volgen. Op dat moment ging het ook mis, want ik raakte de rand aan de buitenkant van de bocht en daar lag ik weer, deze keer op mijn rechterkant. Niks gekneusd gelukkig, maar mijn rechter elleboog was geschaafd en in mindere mate mijn rechter been.

Na wat twijfelen wilde ik toch nog de rest van de ronde zien, al was al het vertrouwen na deze 2e bocht al weg. Ik vervolgde de weg over de trail omhoog. De uitpeiling was erg zuinig, maar het pad volgen was meestal de beste keus. Steile stenige stukjes liep ik wel want nog eens vallen wilde ik niet. De lange trail afdaling was erg lastig, maar ik kon de ronde grotendeels te voet wel afmaken.

2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 141 - Oasi Park MTB 100_5307 2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 143 - Oasi Park MTB 100_5309

Website Oasi Park mtb route

Woensdag 24 augustus 2016 – Cervo-Deglio MTB tour
De laatste dag in Diano Marina is aangebroken. Daarom maakte ik nog één keer van de gelegenheid gebruik om een rondje te fietsen. Na de speurtocht van afgelopen maandag had ik voor dit rondje een route die voor een groot deel over vaste route 73c liep.

2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 149 - Deglio MTB Tour 100_5313 2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 153 - Deglio MTB Tour 100_5317

De ronde begon in Cervo met de klim die we eerder ook al met de auto hadden gemaakt. Bij de ingang van het stadje ging het nu verder bergop. Eerst over asfalt en later over een brede schotterweg. Bij een splitsing hoog boven Cervo waar ik linksaf moest werd het pad al snel een singletrack. Het pad over de Colle Cervo en Colle Mea was smal en vol met grote rotsen. Hier moest ik veel lopen, deze paden zijn volgens mij zelfs met meer veerweg nog zeer lastig te fietsen.

2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 161 - Deglio MTB Tour 100_5327

Dat gold ook voor de afdaling die ik voorgeschoteld kreeg nadat ik na deze toppen linksaf was geslagen. Een deels aangelegd stenig pad met grove trappen was bijna niet te rijden en leek eindeloos. Achteraf viel dat wel mee, want na deze afdaling volgde een lang asfalt stuk langs dorpjes als Tovo en Villa Faraldi. Hier verliet ik route 73c eventjes voor een uitstapje naar Deglio.

2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 167 - Deglio MTB Tour 100_5333

In de afdaling van Deglio naar Riva Faraldi kwam ik weer eventjes terug op de vaste route. Hier ging het weer offroad over een klim met veel haarspeldbochten. Eenmaal boven zat het meeste klimwerk er wel op. De eerste kilometers van de afdaling waren echter weer erg lastig met singletacks over veel grote rotsen en stenen. Na de singletracks volgde een bredere schotterweg die beter te rijden was. Uiteindelijk kwam ik weer op een asfaltweg uit voor de laatste kilometers van de afdaling naar San Bartolomeo al mare.

2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 169 - Deglio MTB Tour 100_5335 2016-08-12 - 2016-08-25 - Vakantie Grindelwald (CH) - Diano Marina (I) - 172 - Deglio MTB Tour 100_5338

Al met al een mooie route. Er zit wel een lang asfalt stuk in, maar dit wordt volgens mij meer dan gecompenseerd door de prachtige en zeer lastige trails.

Route Cervo-Deglio MTB tour op GPSies

Algemene informatie over biken in Ligurië
Als je de route van Milaan-San Remo op de weg wil gaan rijden dan is de drukke kustweg is geen echte aanrader. De wandel en fietspaden langs de kust zijn echter een goed alternatief. Een goed alternatief voor het rijden van de finale van Milaan-San Remo is om gebruik te maken van deze fietspaden en deze alleen te verlaten voor de beklimming van de Capo Berta, de Cipressa en de Poggio.

Voor vertrek had ik zelf routes van sites als GPSies gedownload. Het kan voorkomen dat deze routes over paden komen die niet vrij toegankelijk zijn. Mijn ervaring is dat er veel van dit soort paden zijn in de bergen aan de Ligurische kust. Als je meer zekerheid wil over de te rijden routen dan kun je beter gebruik maken van de vaste routes die te vinden zijn op de website Alpi del mare in bici. Op deze website vind je zowel MTB- als wegroutes. De uitpeiling van deze routes is niet altijd even goed, dus zorg ervoor dat je rijdt met een fietscomputer met GPS. De MTB routes bevatten soms wel veel asphalt en ook zeer technische stukken die (bijna) niet te fietsen zijn. De korte vaste MTB route bij camping Oasi Park is ook leuk en redelijk goed uitgepeild.

Als je houdt van mooi trails in een prachtige omgeving, een prettig klimaat en voldoende hoogtemeters dan zou ik zeker mijn fiets meenemen naar Ligurië!