29-04-2017 SKS Bike Marathon, Sundern (D)

Koud was het dit jaar eind april. In het Sauerland is het dan altijd nog een graadje kouder, maar het zou droog blijven dus goed genoeg voor een ritje naar Sundern.

Enkele stats:

Afstand: 100km

Hoogtemeters: 2395hm

Weer: Droog, maar wel koud met temperaturen tussen de 7 en 11 graden. Veel bewolking en af en toe wat zon.

Parcours: Droog met een paar kleine stukjes met modder.

Vlak voor aankomst in Sundern begon het echter vrij stevig te regenen. De thermometer in auto zakt naar de 3 graden. Geen omstandigheden waar ik echt rekening mee had gehouden. Bij de start in Sundern even later was het gestopt met regenen, maar alles was er zeiknat natuurlijk. In ieder geval maar even naar het toilet en het startnummer afhalen.

Twijfelend of ik wel van start moest gaan besloot ik door te rijden naar de finish in Sundern-Hagen. Na een paar honderd meter met de auto waren de wegen ineens kurkdroog?! Dat bleef zo tot in Sundern-Hagen. Ik reed de parkeerplaatsen van de organisatie voorbij en vond nog een laatste plaatsje langs de weg vlak bij hotel Pingel, dan kon ik na de wedstrijd richting zuiden rijden.

Tijdens het uitladen kwam Eltjo al voorbij. Ik moest wel doorwerken want ik moest nu wel nog de 8 kilometer naar de start terugfietsen. Om 10u vertrok ik en ik was toch nog ruim op tijd voor de start om 10:45 bij de start. Warm was het niet met een temperatuur rond de 10 graden, maar ik besloot voor de start toch maar mijn regenjasje uit te trekken.

De rollende start achter de auto was als altijd weer nerveus. De eerste veldwegen bleken droog te zijn. In de eerste afdaling deed ik het rustig aan, maar nog was ik op een gegeven moment bijna de achterkant kwijt. De druk in de achterband voelde niet helemaal goed, of moest ik gewoon weer wennen aan het rijden met de smalle Crest velgen?

De eerste paden waren gelijk aan vorig jaar. Na een paar kilometer volgde weer het korte steile bergje waar er veel afstapten. Ik kwam gewoon boven. Daarna volgde wat smallere paadjes met een beetje modder. De enige verandering ten opzichte van vorig jaar volgde meteen daarna waar we niet meteen aan de lange klim naar de splitsing van de afstanden begonnen, maar eerst nog een ander klimmetje namen.

Ik deed het in de eerste ronde vrij rustig aan. Ik had het wel moeilijk, maar meer door het gevoel in mijn rechterbeen en omdat ik teveel tijd had om daar over na te denken. Veel meer modder bleef gelukkig uit en ondanks temperaturen van rond de 7 graden had ik het niet heel koud. De bergsprint wilde ik eigenlijk helemaal laten schieten, maar eenmaal daar schakelde ik toch iets bij.

Bijna boven aan de bergsprint in de eerste ronde.

Ik ging gewoon voor de tweede ronde. Na de soms steile klim aan het begin van de tweede ronde besloot ik bij kilometer 60 om een hoger tempo te gaan rijden. Ik nam een gelletje voor de nodige energie. Mannen (en 1 vrouw) die mij eerder hadden ingehaald haalde ik een voor een weer bij. Dat voelde goed en ze konden mij niet volgen. Toen ik de skipiste weer kon zien kreeg ik kramp aan de binnenkant van mijn bovenbenen. Even een beetje gas terug nemen dus, maar al snel was het weer over.

Overzicht van de skipiste.

Ik kon mijn benen al goed voelen, vooral de bovenbenen. Vlak voor de oversteek in Hagen had ik nog iemand bijgehaald. Ik had nog net genoeg energie om hem in de steile bersprint klim te losse. Ook in de allerlaatse klim haalde ik nog een biker in die in de laatste afdaling naar de finish niet meer terug zou komen. Ik finishte net binne de 5 uur in 4:57u. Later bleek dit precies 67 seconden trager te zijn dan vorig jaar, mijn beste tijd in Sundern. Na de gebeurtenissen van de afgelopen maanden een tijd waar ik zeker geen rekening mee had gehoud. Ik was er in ieder geval erg tevreden mij!

Goed gevoel in de afdaling vlak voor de finish.