13-04-2014 Kellerwald Bike Marathon, Gilserberg (D)

De Kellerwald marathon is ideaal om de benen voor het eerst na de winter eens goed te testen. Nu was de winter dit jaar erg zacht en daardoor de voorbereiding ook beter dan vorig jaar. En ook was er dit jaar voor Kellerwald al een marathon geweest in Groesbeek. De reis naar Gilserberg kon dan ook met wat meer zekerheid over de vorm worden afgelegd.

Vorig jaar verbleef ik voor het eerst een nacht alleen in een hotel op zo’n 10 minuten van Gilserberg. In vorige jaren reed ik ook wel eens op 1 dag op en neer, maar door de vroege start om 9u en de reistijd van 3 uur is dat eigenlijk wat teveel van het goede. Op zaterdagmiddag dus al afscheid nemen van vrouw en kinderen, 3 uurtjes rijden naar het hotel, inchecken en spullen uitladen, door naar Gilserberg om het startnummer op te halen en een bord pasta te eten en weer terug naar het hotel. Dan nog wat lezen en op tijd slapen. De volgende ochtend om 7u ontbijt in het hotel (helaas alleen witte broodjes), daarna de auto weer inladen en richting Gilserberg. Ruim op tijd om nog wat in te rijden en goed vooraan te staan bij de start. Dit alles bij prima weer, alleen ‘s ochtends nog wat frisjes.

Om 9u volgde de geneutraliseerde start met wat hollen en stilstaan. Ik kon mijn plek goed vasthouden tot het eerste landweggetje. Na het eerste lusje rond Gilserberg konden we los en begon de wedstrijd. Het parcours lag er goed bij, droog en stoffig. De eerste ronde over dit a-technische rondje verliep prima, al moest ik na 25 km wel lossen bij een aantal bikers.

In de tweede ronde begon ik me echter al snel ziek te voelen (darmklachten). Ik had er gelukkig niet continu last van, maar voeldoende om te twijfelen over doorrijden. Echter lekker rijden was er niet bij en op momenten vloeide de kracht weg uit de benen. Aan het einde van de tweede ronde was het weer nogsteeds goed, en ik rijd niet voor niks 600km naar Gilserberg dus toch maar door. Halverwege de 3e ronde ging het gelukkig weer wat beter. De laatste steile klim ging zelfs een minuutje sneller dan in de 2e ronde. Uiteindelijk finishte ik na 6u44 waar ik niet ontevreden mee was gezien de omstandigheden, veel harder had het waarschijnlijk niet gekund. Daarna snel naar de auto, inladen en na 3 uur nog net op tijd thuis om de meisjes nog even te zien.