15-08-2015 Sauerland-marathon, Grafschaft (D)

Net terug van onze vakantie aan het Gardameer staat de Sauerland marathon alweer op het programma. De weersvooruitzichten zijn goed, geen redenen dus om thuis te blijven.

Enkele stats:

Afstand: 111km

Hoogtemeters: 2950hm

Weer: Droog, afwisseling van zon en wolken. Tussen de 15 en 25 graden.

Parcours: Veel brede bos en schotterpaden. Met een aantal lange klimmen en afdalingen. Slechts enkele singletrails. De paden zijn op een paar meter na droog.

Na net een dagje thuis geweest te zijn na de vakantie is het alweer vroeg opstaan voor deze marathon, want om 5 uur gaat de wekker. Ruim op tijd ben ik in Grafschaft. Ik mag gelukkig in het eerste vak starten. De startronde begint als altijd met een klim om het veld wat uit elkaar te trekken. Dit gaat zonder problemen en daarna is het afdalen terug naar start finish. Er zijn een paar plekjes met een beetje modder, maar voor de rest is alles droog.

Na de korte startronde pik ik aan bij een groepje waarmee ik de eerste klimmen oprijd. Ik kan het tempo goed volgen. Boven bij de skipiste van Schanze volgt dan een lange brede afdaling tot de tweede lange klim van de ronde. Ook in deze tweede klim is mijn tempo goed.

Na deze tweede klim is de ronde verbeterd. Ging het vroeg over brede paden en een weg door een dorp, nu volgen twee klimmen en afdalingen met een bruggetje, wat stukjes singletrail en weiland paden. Deze paadjes lopen niet zo lekker, maar zijn niet lasting. Na deze nieuwe stukken komen we terug op de bekende ronde.

De derde lange klim met een lang stuk singletrail erin begint nu. Er zitten twee rijders vlak achter me waardoor ik een wat hoger tempo rijd dan ik zou willen. Dat maakt deze klim extra zwaar.

De vierde en laatste lange klim volgt dan na de afdaling naar de houtzagerij. Deze klim gaat ook lekker en daarna is het vooral afdalen naar start/finish over de paden van de startronde. Deze afdalingen stuiteren soms behoorlijk wat ze toch lasting maakt door de hoge snelheid. In een bocht waar wat modder ligt glijd ik wat naar buiten waardoor ik een andere rijder een beetje raak. Na een “sorry” van mijn kant zegt hij meteen dat alles ok is. Een kwartiertje voor het sluiten van de toegang tot de 2e ronde kom ik langs start/finish.

De eerste ronde is zwaar geweest en dat merk ik bij de eerste klimmen in de tweede ronde al. De benen worden zwaarder. Door genoeg te blijven eten en drinken val ik echter nergens helemaal stil. In de laatste lange klim op zo’n 7 kilometer voor de finish is dan een lint over de weg verplaatst waardoor ik niet rechtdoor rijd maar linksaf sla. Ik ben niet de enige en na een paar honder meter komt een rijder met tegenmoet die aangeeft dat we verkeerd zitten. Eenmaal terug op het parcours zit het klimwerk er bijna op en is het vooral nog afdalen naar de finish. Ik finish na 5:52u, mooi binnen de 6 uur dus!