12-04-2015 Hel van Groesbeek

Net als vorig jaar begint ook dit jaar mijn marthonseizoen weer in Groesbeek (tevens eerste wedstrijd van de SforZ MTB Marathon Cup). Mijn verwachtingen zijn niet al te hoog gespannen want de voorbereiding deze winter was niet geweldig. De omstandigheden zijn echter goed dus een evenaring van het resultaat van vorig jaar moet er wel in zitten (6:00:33).

10956361_813727265371965_8766845934556681701_oIk rijd een rondje in over de motorcrossbaan en ga rond 9u naar de start om een wat beter startpositie te hebben dan vorig jaar. Met zo’n 9 graden is het vrij fris maar omdat voor de middag 15-16 graden is voorspeld laat ik de kniestukken uit. Om 9:30u klinkt het startschot en mogen we de motorcrossbaan op. Bij het verlaten van de baan dit jaar gelukkig geen file en na een klein stukje offroad blijkt de tweede bottleneck van vorig jaar uit het parcours gehaald te zijn want we gaan nu een stukje over de weg.

In de eerste ronde is het erg druk op het parcours en daardoor soms lastig om je eigen lijn en tempo te kiezen. De bekende wortelenklim blijkt uit het parcours te zijn gehaald. De derde bottleneck van vorig jaar is een wat steiler klimmetje dat begint bij een poort en dit is de enige plaats waar ook nu weer file staat. Het parcours is verder weer een aaneenschakeling van (hobbelige) bospaden, leuke en soms lange singletrack afdalingen met kombochten en drops en veel soms steile klimmetjes. Een voetje aan de grond is bijna niet nodig want het is allemaal goed te rijden. Na iets minder dan 2 uur ben ik weer bij start finish. Het gaat niet slecht, maar ik maak mij een beetje zorgen of ik dit tot het einde vol kan houden want ik heb dit jaar nog geen afstand van honderd kilometer of meer gereden.

UntitledNa het bijvullen van de bidon en het eten van een wafeltje begin ik aan de tweede ronde. Het is nu gelukkig al wat rustiger op het parcours en ik kan het tempo van de eerste ronde vrij goed vasthouden, echt versnellen zit er niet in. Ik doe ongeveer net zo lang over de 2e ronde als over de 1e ronde en kom dus na iets minder dan 4 uur weer bij start finish, ruim voor de sluiting van de finish om 14:00.

Na weer even bijgetankt te hebben begin ik aan de laatste ronde. Het is nu natuurlijk nog rustiger, maar ik haal toch langzaam maar zeker wat mensen in. Ik voel me ook nog goed en besluit de benen nog eens even goed te testen. In een aantal steile klimmetjes rijd ik hard naar boven en haal weer de nodige mensen in. Eigenlijk is dat maar bijzaak want het echte doel is onder de 6 uur finishen. Dit is nogsteeds haalbaar, al begint het zo’n 10 kilometer voor het einde wel weer moeizamer te gaan op al doe hobbelige paadjes. Ik kan echter toch goed genoeg tempo houden en finish uiteindelijk in 5:58:05.

Doelstelling gehaald dus en een constante race gereden, en daar ben ik gezien de omstandigheden best blij mee! De Hel van Groesbeek was ook dit jaar voor mij geen hel, maar en leuke en goed georganiseerde marathon over vele leuke paadjes rond Groesbeek.