26-07-2015 Saarschleifen Bike Marathon, Orscholz (D)

De weersvoorspellingen voor de zondag waarop de Saarschleifen marathon wordt verreden waren goed, maar hoe zou het parcours erbij liggen na de storm en regen van de afgelopen dagen?

Enkele stats:

Afstand: 98km

Hoogtemeters: 2225hm

Weer: Droog, ‘s ochtends zoning, ‘s middags bewolkt. Temperatuur Tussen 15 en 24 graden.

Parcours: Droog en stoffig. Het parcours bevat een aantal leuke trails die over het algemeen goed te rijden zijn, afgewisseld met snellere stukken.

De laatste keer dat ik deze wedstrijd reed in 2013 had de wedstrijd twee gezichten. In de eerste ronde was het droog en het parcours snel, maar in de tweede ronde regende het en werd het parcours een grote modderboel. Door de regen en wind van de afgelopen dagen verwachtte ik dit jaar vanaf het begin een modderboel, maar de hele ronde bleek kurkdroog.

Na de start op zo’n beetje het hoogste punt van het parcours gingen de eerste kilometers dan ook vrij vlot en na een aantal trails begon de afdaling naar de Saar. Even later begon de eerste lange klim, gevolgd door een tweede afdaling naar de Saar. Deze afdaling begint met een steil afdalinkje van een meter of 10, maar mijn 2 voorgangers besloten naar beneden te wandelen waardoor ik moest wachten. Toen ze eenmaal weg waren kon ik fietsend naar beneden. In de daarop volgende trails miste ik ergens een bochtje, maar kon gelukkig nog op tijd voor en boomstam tot stilstand komen.
Eenmaal aan de andere kant van de Saar begint dan een 2e lange klim. Na een paar steile stukjes aan het begin gaat deze klim vrij gelijkmatig omhoog en ik had een redelijk goed tempo. De trails die na deze klim volgden kon ik allemaal goed rijden en vervolgens was het vooral afdalen naar Mettlach.

Bij Mettlach staken we de 2e keer de Saar over om te beginnen aan de lastigste klim van de ronde. Na een stukje singletrail en een stukje waar de fiets moet worden gedragen volgt namelijk een vrij korte maar steile helling met boomwortels. Tot mijn eigen verbazing kon ik deze klim vrij makkelijk opfietsen. Zo’n 7 kilometer klimmen verder was ik weer bij start-finish om ruim binnen de tijdslimiet aan de 2e ronde te beginnen.

2015-07-26 - 16 - Saarschleifen Bike Marathon, Orscholz (D)_sportograf-67154143

In de 2e ronde werd de eerst lange klim zoals altijd overgeslagen, dus ik was vrij snel weer aan de ander kant van de Saar. Op de lange klim die daar volgde had ik het deze ronde een stuk zwaarder. Eenmaal boven bij het begin van de trails werd ik er door een Duitse biker op gewezen dat ik achteren bijna een “Platfuss” had. Ik had inderdaad al gemerkt dat de achterband wat vreemd aanvoelde in de bochten, maar ik besloot toch nog maar een tijdje door te rijden want hij liep niet snel leeg. Een aantal trails en kilometers verder was de band dan echter toch te leeg om verder te fietsen. Toch maar even stoppen en bijpompen dus.

2015-07-26 - 17 - Saarschleifen Bike Marathon, Orscholz (D)_sportograf-67154265

Terug aan de andere kant van de Saar was het dan weer tijd voor de lastigste klim van de ronde die ook deze ronde fietsen boven kwam, al had het niet veel gescheeld of ik had een wandelende biker geraakt. De gelletjes die ik het laatste uur had gegeten bleken goed te werken want in de rest van de klim tot de finish kon ik goed doorrijden en nog wat rijders inhalen.

2015-07-26 - 25 - Saarschleifen Bike Marathon, Orscholz (D)_sportograf-67160111

Saarschleifen blijft gewoon een mooie wedstrijd met een aantal leuke en goed te rijden trails. Zeker als het niet modderig is!